achtergrond_rechtsboven
Vonkerosie is een van onze mogelijke verspaningstechnieken

Vonkerosie, draaderoderen

Met vonkerosie, ook wel draaderoderen genoemd, worden verschillende technieken bedoeld. Draad-, zinkvonken als ook vonkboren vallen onder vonkerosie. Bij draad-, zinkvonken wordt met behulp van een elektrode en een elektrische spanning materiaal verspaand in een elektrisch geleidend materiaal. Bij zinkvonken bestaat de elektrode vaak uit koper of grafiet, waarbij de vorm met behulp van frezen negatief wordt aangebracht. Vervolgens "zinkt" de elektrode in het werkstuk en ontstaat er de positieve vorm.

Bij draadvonken wordt meestal een elektrode met een diameter van 0,25 mm gebruikt in de vorm van een ronde draad. Deze draad beweegt vertikaal langs een elektrisch geleidend werkstuk. Op de draad wordt een elektrische spanning aangebracht. Wanneer de draad het werkstuk zeer dicht nadert dan ontlaadt de spanning, er ontstaat een vonk en er wordt materiaal "verspaand". Door dit met een zeer hoge frequentie uit te voeren ontstaat een op het oog constante vonk die een breedte verspaant van enkele honderdsten van millimeters breder dan de draaddiameter.

Het voordeel van draadvonken is dat er constant met een nieuwe elektrode wordt gewerkt omdat deze wordt aangevoerd met een snelheid van ongeveer 8 meter per minuut.

Een ander voordeel is dat er gehard materiaal verspaand kan worden. Bijvoorbeeld hardmetaal, PKD (Poly Kristallijn Diamant) en speciale keramiekvormen.

De kleinste radii die ontstaan worden bepaald door de diameter van de draad. De kleinste diameter die op onze machines gebruikt kan worden is 0,05 mm. Dit betekent dat de kleinste radius ongeveer 0,032 mm kan worden. De kleinste radius bij 0,07 draad wordt 0,042 mm en bij 0,1 draad 0,055 mm enzovoort. Door navonken kan een zeer glad oppervlak ontstaan. Afhankelijk van de diameter van de draad kan bij 0,25 mm draad een Ra van 0,16 gemaakt worden en bij een draad van 0,1 mm een Ra van 0,12.

Door de ontwikkeling van de generatoren die de vonk opwekken, is het nadeel van materiaal beïnvloeding zo goed als verleden tijd. Bij een maximum aantal snedes is de beïnvloede zone nog maar 0,0015 mm. Bij minder snedes is deze zone 0,006 mm. De eigenschappen van het oorspronkelijke materiaal zijn hier licht gewijzigd, maar zeker niet in die mate dat hierdoor problemen ontstaan met bijvoorbeeld glij-eigenschappen.

De contour die beschreven moet worden in het werkstuk, wordt in de meeste gevallen in een CAD file aangeleverd waarna de contour in een CAM omgeving, in ons geval PEPS, wordt bewerkt naar machine-code. Vervolgens wordt er een bewerkingsprogramma gecreëerd waarin ook de generatorinstellingen toegevoegd worden. Hierna kan het werkstuk gevonkt worden.

Profiel | Geschiedenis | Machinepark | Fotogalerij | Contact | Sitemap | Privacy

Copyright © 2024 E&M Draadvonk techniek B.V. Doetinchem, Alle rechten voorbehouden.
Gerealiseerd door: LOGISZ